Minőség a mennyiség előtt

Amikor a pizzára gondolsz, akkor több, mint valószínű, hogy egy különböző feltétekben gazdag pizza jut az eszedbe. Nem újdonság, ha azt mondjuk, hogy manapság már szinte bármilyen feltétű pizzával találkozunk: csirkemelles, tenger gyümölcseiben gazdag, tejfölös, gombás… a listát a végtelenségig lehetne folytatni! Nem csak ízlésenként és éttermenként változóak a pizzafeltétek, hanem országonként is – néhány helyen egészen sajátos, már-már furcsa kombinációkkal is találkozhatunk.

A sok feltét-gazdag pizzát látva, ha az ember egy hagyományos pizzériába látogat el, az étlapot átböngészve jogosan gondolhatja a következőt: 

Csak ennyi?

Való igaz, a ma népszerű variációk mellett az első találkozás a klasszikus, nápolyi pizzákkal az étlapon lehet, hogy váratlan meglepetésként hat – talán elsőre kiábrándító is, és rögtön a fenti kérdés ugrik be.

Azonban a kevesebb nem egyenlő a rosszabbal – épp ellenkezőleg!

Ami sok, az sok…

Vegyük a következő szituációt: kellemetlen nap a munkában, folyamatosan pittyegő értesítések, állandóan csörgő telefon, embertelen tömeg a tömegközlekedési eszközökön, mindenfelől csak a zaj, és megannyi kéretlen inger… belegondolni is kellemetlen, igaz? 

Mindenkivel előfordult már, hogy volt egy olyan napja, amikor szinte minden irritálta – akár a legkisebb zaj is, hiszen aznapra már jutott elég inger bőven!

Ha túl sok inger ér minket, akkor könnyen leszünk frusztráltak, a figyelmünk lankad, és a teljesítményünk is csökken. 

Mindannyian szeretünk a helyzet magaslatán lenni, és kihozni magunkból a maximumot, ezt pedig a környezetünkkel is igyekszünk elősegíteni. Ugye neked is könnyebb klasszikus zenével, minimális háttérzajban vagy teljes csendben koncentrálni, mint egy építkezés vagy tomboló techno zene mellett?

… és a kevesebb néha több

Igaz, hogy a lágyabb zene illetve a kevesebb, minimális zaj segíti a hatékony koncentrációt, azonban ezen kívül a saját lakásunk is hozzájárul ehhez. Biztosan te is észrevetted már, hogy amikor rend van körülötted, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb vagy – a rendnek és a rendrakásnak rengeteg előnye van, amit saját magunkon is észlelünk.

A rendrakás és a pedáns környezet mellett pedig manapság egyre nagyobb divat a minimalizmus is, vagy a minimalistább életmódra való törekvés. A minimalizmus fő elve a “kacatmentes” életmódra való törekvés, ahol csak olyan tárgyakat őrzünk meg, amik igazán fontosak és elengedhetetlenek a számunkra, hogy azokat a legnagyobb hálával használjuk, és igazán megbecsüljük őket.

Ez természetesen változó, hogy ki mennyire minimalista, vagy hogy kinek mit takar a minimalizmus fogalma – hiszen nem vagyunk egyformák, mindannyian egyediek vagyunk, egyedi látásmóddal. Vannak akik egészen szigorúan követik a minimalista életmódot, de vannak olyanok, akik néhány gondolatot átvesznek belőle, és azt hasznosítják mindennapjaik során. 

Minimalista pizza?

De hogy kapcsolódik mindez a pizzákhoz?

Ahogy azt említettük, a minimalizmus egyik alapelve, hogy minél kevesebből hozzuk ki a legtöbbet, hogy nagyobb hálával legyünk a már meglévő tárgyainkért. Ha pedig kevesebb felé kell a figyelmünket elosztani, akkor arra a kevesebbre dologra sokkal hatékonyabban tudunk odafigyelni – hiszen két dologra könnyebb összpontosítani, mint például ötre vagy hatra!

Ez az étkezés esetében is igaz, hiszen egy kevesebb hozzávalókból készült fogásnál jobban fel tudjuk fedezni az ízeket, és erősebben is tapasztalhatjuk meg azokat. 

Ebbe beletartoznak a pizzák is – egy pizza, amin kevesebb hozzávaló van, képes egy minimálisabb, de annál intenzívebb ízvilágot nyújtani. 

Az egyik nápolyi pizza, a Margherita például három feltéttel rendelkezik: paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom. Azonban ez a három feltét olyan remek összhangban áll egymással, hogy a kevés összetevő ellenére is egy sajátos, felejthetetlen ízvilágot nyújtanak – ami a történelem során olyannyira egyedinek bizonyult, hogy amikor e három hozzávalót ötvözzük, rögtön az olaszos konyha jut az eszünkbe. 

A feltét mellett pedig nem elhanyagolható maga a tészta sem, a hagyományos pizzatészta is egyszerű hozzávalókból tevődik össze: mindössze liszt, víz, só és élesztő szükséges egy igazi olasz pizzatészta gyúrásához. 

Ezeket az egyszerű alapanyagokat ha összegyúrjuk, megkelesztjük és kézzel megformázzuk, akkor a kevés összetevő ellenére is egy friss, puha tésztát kapunk, ha kisütjük, ami remek alapul szolgál mind az egyszerű, hagyományos feltétekhez, mind az extravagánsabb pizzákhoz!

Maximum élmény a Donna Mamma pizzériában

Nálunk a Donna Mamma-ban rengeteg figyelem összpontosul afelé, hogy minden pizzánkat úgy készítsük el, hogy igazi, nápolyi élményt nyújtsanak. Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű olasz pizzákat tudjuk elkészíteni minden vendégünknek, egy olyan tanfolyamon vettünk részt, amit a Nápolyi Pizzaszövetség tartott – így biztosítva azt, hogy pizzáink azzal az olaszos érzéssel és hagyománnyal vannak töltve, amit megálmodtunk, hogy átadunk!

A minőségi olasz pizza pedig minőségi hozzávalókból készül, amihez minőségi kivitelezés is társul. Külön odafigyeléssel vagyunk arra, hogy minden hozzávaló, amivel dolgozunk a legfrissebb és a legminőségibb legyen – például sajtjaink között megtalálható a bivaly mozzarella is, a tészta készítésénél pedig ügyelünk arra, hogy minden hozzávaló a legjobb minőségű legyen, még a liszt is!

Az elkészítés során pedig minden pizzát a nápolyi szabályok előírásai szerint gyúrunk, kelesztünk és sütünk. Olaszországban a nápolyi pizzatésztát kézzel formázzák, és kemencében sütik 60-90 másodpercen keresztül 450 fokon – ezt éttermünkben mi is követjük és kivétel nélkül betartjuk, hogy hűek maradjunk a nápolyi hagyományokhoz, és a leghitelesebben nyújtsuk át az olasz pizza élményét minden vendégünknek!

Ha te is kipróbálnád milyen egy igazi, autentikus olasz pizza, akkor szeretettel várunk a Donna Mamma-ban egy felejthetetlen nápolyi élményre Budapest szívében!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.