Nápoly, a pizzakészítés fellegvára

Forró, üdítően és igen csábítóan roppanó pizza. Szimfónia a fülünknek és kellemes érzés az ízlelőbimbóinknak.

A pizza kétségkívül és teljesen érthető okokból kifolyóan mindannyiunk nagy kedvence, amelyet sosem utasítunk el.

Nem csak finom, de tökéletes összetevője egy baráti találkozónak vagy egy romantikus randinak. A legszomorúbb és fáradtabb hétköznapokat is képes bearanyozni.

Te tudod, honnan származik az igazi, hamisíthatatlanul eredeti pizza? Az a fajta, amelyiket ízlelve rögtön mosolyra húzódik a szád?

Talán nem is kell sokat gondolkoznod a kérdésen, hiszen manapság szinte mindenki tudja, hogy ha pizzára terelődik a szó, akkor csakis Olaszország, azon belül is Nápoly a jelszó!

A következőkben megéri velünk tartani, ugyanis elárulunk minden fontos tudnivalót Nápolyról, amely a pizzakészítés igazi fellegváraként vált híressé!

Az első pizzák nyomában

Egy olasz szóbeszéd szerint a pizza eredete Olaszországba vezet, ahol egy szegény koldus bekopogtatott egy házba. Egy idősebb hölgy éppen a betevő kenyérhez dagasztotta a tésztát és nagyon megsajnálta a fiút.

Letépett egy kis szeletet a tésztából és bőségesen megpakolta zöldségekkel és mindennel, amit a konyhájában talált. Ezután pedig betette a kemencébe és ropogósra sütötte.

Mindenki bízza a saját fantáziájára, hogy ez a mese igaz lehet -e, egy dolog azonban biztos: a pizza már az időszámításunk előtti időkben is megjelent és ismert volt.

Honnan lehetünk olyan biztosak mindebben? Onnan, hogy fennmaradtak bizonyos festmények és barlangrajzok, amelyeken már felfedezhetjük a pizza készítés lépéseit és folyamatait.

A görögök és az egyiptomiak is hódoltak ennek a fenséges ételnek. Odáig voltak a sült tésztákért, amelyeket kedvenc zöldségeikkel és mártásaikkal tettek még finomabbá.

A Pompeii-ben tett régészeti feltárások során pedig igazán érdekes bizonyítékra bukkantak: egy vendéglátóhelyre, amely egészen biztosan pizzakészítő műhelyként működhetett egykor.

Szia, pazar, nápolyi pizza!

Ahogyan azt már korábban írtuk, a fenséges pizza eredete egészen Nápolyig nyúlik vissza. Mivel a paradicsom csak a 17. században jelent meg, ezért addig főként a tejfölös alapú pizzák kerültek központi szerepbe.

A későbbiekben pedig egyre népszerűbbé vált a kenyérlepényeknek nevezett tészták paradicsommal való megkenése és ilyen formában történő tálalása is.

Honnan származik a pizza szavunk?

Amennyiben mi is az igazi pizza rajongók körébe tartozunk, úgy nem árt tudnunk, hogy honnan is ered a pizza szó.

Egy 1907-es olasz szótár szerint a pizza szavunk a „pinza” kifejezésből ered.

Akinek a pizzát köszönhetjük

Ha csak egy ember nevét említhetnénk, akinek ezt a fenséges ételt köszönhetjük, akkor Raffaele Esposito nevét kell megemlítenünk. Raffaele egy olasz pékmester volt, aki a Pizzeria Brandi vendéglátóhelyen sütötte a pompás pizzákat.

Különlegesség, hogy a hely még ma is létezik és érthető módon igen nagy népszerűségnek örvend.

Az 1800-as évek közepéig főként az volt a jellemző, hogy az utcai árusok kínálták a pizzákat, egészen 1889-ig, amikor nagy előrelépés történt a pizzakészítés területén.

Raffaele pékmester ekkor ugyanis a királyné tiszteletére készített egy különleges pizzát, amely olasz nemzeti színekben pompázott. A nagy sikerre való tekintettel a pizzát Margherita pizzának nevezte el.

Ezután hatalmas érdeklődés kezdte övezni a pizzát, így megalakult az első pizzéria, az Antica Pizzeria, amely ma már a pizza szerelmesek kötelező látnivalója Nápolyban.

Végül a vándorló olaszoknak köszönhetően a pizzakészítés elterjedt szerte a világon, hatalmas sikert hozva.

Amit a nápolyi pizzákról tudni illik

Most már kétségkívül állíthatjuk, hogy Nápoly a pizza készítés fellegvára. A hivatalos leírás szerint összesen kétféle autentikus nápolyi pizza létezik: a Pizza Margherita és a Pizza Marinara.

A Pizza Marinarán paradicsom, oregánó, fokhagyma és olívaolaj található, míg a Margheritán San Marzano paradicsomszósz, bivaly mozzarella, bazsalikom, olívaolaj és reszelt pramezán.

Ha autentikus nápolyi pizzára fájna a fogad

Amennyiben éppen nem vagy kísérletező kedvedben a főzés terén és szívesen dőlnél hátra egy meghitt pizzériában, ahol az egész helyiséget az olasz életérzés és az ínycsiklandó pizza tészta illata hatja át, van egy kitűnő tippünk.

Látogass el a Donna Mamma pizzériába, ahol autentikus nápolyi pizzák közül válogathatsz. Különlegességünk, hogy pizzáinkat az AVPN (Nápolyi Pizzaszövetség) is elismerte.

Mi nem csupán pizzákat sütünk, hanem nápolyi pizzaélményeket kínálunk a pizza szerelmesei számára.

450 fokos kemencékben pillanatok alatt elkészül a kedvenc vékony tésztás pizzád, amely garantáltan bearanyozza majd a legnehezebb napodat is.

A gasztronómia iránti elkötelezettségünket és lelkesedésünket pedig bizonyítja a nemzetközileg is elismert, a tulajdonosi körünkhöz tartozó Bamba Marha lánc, illetve a Michelin tányér elismerést nyert Hoppá! Bistro is.

Folyamatos szakmai tréningekkel képezzük a csapatot, ezen kívül pedig az állandóan megújuló havi ajánlataink és kiegészítő opcióink (vegán menü) biztosítják azt, hogy a Donna Mamma élményt sose lehessen megunni.

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.