A ketchupos pizza olasz szemmel

Mindannyian láttunk már olyan videókat, ahol olaszok elég vehemensen reagálnak, mikor a pizzára tett ketchupról van szó. Bár meg kell jegyeznünk, hogy nem is várunk mást, mint vehemenciát, mikor itáliai barátainkról van szó, szerettük volna kicsit részletesebben is körbejárni a témát, hogy talán Te is megértsd, mi az oka a nagy felháborodásnak.

Két fő indokot hoztunk most el, amely szinte teljesen lefedi az olaszok hozzáállását.

Értetlenség – Minek kéne ketchup?

A “békésebb” hozzáállás az egyszerű értetlenség, ami a pizza készítésének módjából fakad.

Nem véletlenül mondjuk büszkén, hogy eredeti nápolyi pizzával várunk Titeket. Alapítóink egyenesen a dél-olasz nagyvárosba utaztak, hogy megtanulják a pizzakészítés minden titkát és garantálhassák hazai éttermünk minőségét.

Ez a garancia az AVPN rendszerében – és minősítésében – jelenik meg. Az AVPN, vagyis az Associazione Verace Pizza Napoletana részletesen kidolgozott szabályrendszerrel rendelkezik a nápolyi pizza pontos meghatározására.

Ezen szabályrendszerben szerepel az a két pont is, amely érthetővé teszi az olaszok reakcióját.

Paradicsom, ahogyan az AVPN diktálja

A paradicsom kétféle módon kerülhet az eredeti nápolyi pizzára.

Az első a paradicsomos alap. Az AVPN előírásoknak megfelelően a Donna Mamma pizzákhoz konzervekben érkezik az egész paradicsom, amit aztán kézzel nyomkodunk szét. Így a tészta alapra kerülő paradicsom lényegében “passzírozott”, jól kenhető, de darabos marad. Más pedig nem is kerül már ide. Vagyis nincsen fűszerezés, tubusos pizzakrém, csakis a napfény ízű paradicsom.

A másik forma a feltétként szereplő zöldség. Ebben az esetben a paradicsomot vagy darabokra (szeletekre) vágva vagy koktélparadicsom esetében akár egészben tesszük a pizzára. Vagyis megintcsak nincsenek felesleges fűszerek, egyéb hozzávalók.

Olaszországban is pontosan ezen szabályokat követik, még akkoris, ha nem kifejezetten nápolyi pizzáról van szó, hanem egy másik régió receptjéről. A paradicsom minden esetben ízes, frissítő, kicsit savas, de szinte édes is egyben.

Ebből fakad az, hogy az olaszok egész egyszerűen nem értik, miért kéne egy másik típusú ketchupot tenni a kész pizzára. Az ételen már szerepel a napfény ízű zöldség önmagában is, felesleges még egy formáját felhasználni étkezés előtt – ráadásul olyan formáját, ami egyéb fűszereket is tartalmaz, ízében pedig meg sem közelíti a friss zöldséget.

Számukra a pizza egyszerű étel, olyan, aminek elkészítése gyors (ha már rendelkezésre áll a kelesztett és érlelt tészta), a sütés során pedig összeolvad az a néhány íz, amely a feltétekből adódik. Éppen ezért, ha pizzát fogyasztanak, az olaszok a paradicsomos alap ízét szeretnék érezni, és a lágy mozzarellát, és a friss bazsalikomot. Nem pedig a ketchupot.

Ennek használata tehát a szemükben indokolatlan, felesleges. Csupán egy olyan anyag, amely elnyomja az egyébként tökéletesen kiegyensúlyozott, friss ízeket.

Tradíciók – Ezt nem így szokás!

Akinek volt már szerencséje hosszabb beszélgetést folytatni olaszokkal, biztosan tudja, mennyire fontosak számukra a tradíciók, az olaszság.

A világ minden táján ismerik az olaszok kézmozdulatait és viccet is űznek belőlük. Az olaszok azonban ezt csöppet sem bánják. Büszkék arra, hogy ezt nemzetiségükkel kötötték össze, hogy amikor beszéd közben a kezükkel is magyarázni kezdenek, a világon bárhol felismerik, hogy ez bizony egy olasz ember.

Hasonló a logika a ketchup-elutasítás mögött is.

Végtelenül büszkék konyhaművészetükre, azon belül is talán leginkább a pizzára. Olyan étel ez, amely évszázadok óta Itália (még csak nem is a mai Olaszország!) sajátja, ma pedig a világon mindenhol fogyasztják és imádják. Természetes, hogy büszkék rá.

Ugyanakkor azt is elvárják, hogy ha már “olasz” jelzővel látnak el egy ételt, akkor az valóban olaszos is legyen. Hogy az ő szokásaiknak megfelelően készítsék és fogyasszák. Ez pedig máris megmagyarázza a ketchup-ügyet.

A Nápolyi Királyság egyik eldugott sarkában élő Maria, az egyszerű családból származó hölgy nem tett az asztalra ketchupos üveget, mikor felszolgálta férjének, Stefano-nak a pizzát. Ezt Maria és Stefano leszármazottai tiszteletben tartják, így szintén elvárják, amikor pizza evésről van szó.

Számukra az, hogy pizzát ma is fogyasztunk, egyben azt is jelenti, hogy tiszteljük az eredeti hagyományokat. Ha pedig már így teszünk, kötelességünk azokat teljes egészükben tisztelni – ketchup nélkül.

Ez tehát az a két indok, amivel a leggyakrabban találkozhatunk, ha egy olasz meglátja, hogy egy helyiségben tartózkodik a pizza és a ketchup. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy tilos lenne így fogyasztani a pizzát – mindenkinek joga van saját ízlése, preferenciái szerint enni, más pedig ebbe nem szólhat bele.

Azonban ha minket kérdezel, legközelebb próbáld ki ketchup nélkül is! Fontos persze, hogy maga a pizza is megfelelő legyen erre, vagyis a legjobb alapanyagokból készült, igazi nápolyi pizza legyen, mint amilyet mi is készítünk. Ezért tehát ha kíváncsivá tettünk, térj be hozzánk és engedd, hogy megmutassuk, milyen jó is tud lenni a nápolyi pizza ketchup nélkül is. Várunk sok szeretettel!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.