A pizzakészítés művészete

A konyhaművészet gyönyörű szó. Arra utal, hogy a sütés-főzés maga is egy művészeti forma, alkotási folyamat, ami során egyszerű, egymástól különböző hozzávalókból tökéletesen harmonikus egész születik. Ennek megfelelően itt is léteznek irányzatok, technikák, stílusok – ezek közül emelkedik ki a pizza készítés sok szempontból.

Természetesen lehetetlen az egyes ételek és nemzeti konyhák között rangsort felállítani – ez mindenki személyes preferenciáinak kérdése – de a pizza valóban sok objektív vonása miatt foglal el előkelő helyet szinte mindenki listáján.

Stílus – irányzat – technika

A pizzakészítés művészetének sajátos stílusa, irányzata, technikája van. De mielőtt rátérnénk, hogy mit is takar ez pontosan, tisztázzuk mit jelentenek maguk a szavak.

A stílus egyet jelent a kifejezésmóddal. Öltözködési stílusunk arra utal, hogy ruháinkkal is kommunikálunk valamit, Raffaello Az athéni iskola című művének stílusa az a komplex eszköztár, amivel a mester kifejezte mondandóját.

Az irányzat már egy tágabb fogalom, az a jelleg, amelyet egy törekvés, cél határoz meg. Egy boldog ember öltözködési irányzata lehet a színes ruházat, hiszen célja, hogy örömét fejezze ki. Raffaello irányzata a reneszánsz volt, az újjászülető antikvitás és mozgalmasság.

A technika végül az a tanulható készség, módszer, amivel kivitelezhető mindaz, amit az alkotó megálmod. A színes ruhák maguk, Raffaello festéke és ecsetvonásai a vatikáni falakon a freskóhoz.

Ezek alapján tehát előbb van az irányzat, utána a stílus, majd végül a technika.

A pizzakészítés irányzata

A pizzakészítés – mint minden olasz étel – irányzata maga a dolce vita. A kifejezést már mindenki hallotta, alapvető jelentését is biztosan ismeri, mégis, mélyebb megértésre van szükség ahhoz, hogy igazán átérezhető és érthető legyen, mi köze az édes életnek a pizzához.

A dolce vita maga Olaszország. A meleg nyári délutánok, amikor az utcák üresek, mert mindenki otthon vagy a bar-ban ebédel és a nem sokkal kevésbé meleg esték, amikor a családok asztalokat visznek az utcára, amik roskadoznak az ételtől, beszélgetnek, nevetnek és csak élvezik az életet.

Ennek az életérzésnek a legfőbb forrása a hála és szeretet. Az olaszok hálásak minden nap minden percéért, szeretik megélni a pillanatot, teljes lényükkel boldognak lenni vagy szomorkodni.

Ennek a hálának és szeretetnek egy változata mutatkozik meg a pizzakészítésben is. Az első Margherita pizza az egységes haza iránti szeretetből, az uralkodópár iránti hálából született. A hagyományos recept követése nem más, mint a régi szokások szeretete, az olasz föld érlelte paradicsomért való hála.

A pizza stílusa

Hogyan is fejezheti ki a pizza készítője a dolce vita-t? Az alapanyagokkal és odaadásával.

A gondosan összeállított pizzatésztával, amely tökéletes alapja ennek az autentikus ételnek.

A legjobb paradicsomok felhasználásával, amelyek magukba zárták a napfény ízét.

Mozzarellával, amely évszázadok óta ugyanúgy készül és ugyan olyan tökéletes megkoronázása bármelyik pizzának.

Prosciuttoval, szalámival, zöldségekkel, parmezánnal.

Az eredeti nápolyi pizza mestereinek eszközlistája közel sem végtelen, lehetőségeik azonban annál inkább.

A pizzakészítés technikája

Nem kell elkeseredni, ha az eddigiektől megjött a kedved, majd hirtelen rájöttél, hogy nem is tudod, hogyan kell nápolyi pizzát készíteni. A technika tanulható, sőt, tanulandó! A dolce vita hálájához alázat is társul, az alázat pedig egyet jelent azzal, hogy ismerjük hiányosságainkat és hajlandóak vagyunk fejlődni.

Ilyen fejlődési lehetőséget nyújt a Donna Mamma is. A pizzériánk megálmodói egyenesen Nápolyig mentek, hogy megtanulják a pizzakészítés művészetének minden csínját-bínját, most pedig lehetőséget nyújtunk, hogy Te is csatlakozz hozzánk.

Nálunk fiatalos, mozgalmas környezetben tanulhatsz, olyanoktól, akiknek a pizzakészítés nem csak egy munka, de szakma, szenvedély is. Állandó kínálatunk stabilitást, havi ajánlatunk pedig kreativitást és flexibilitást visz a mindennapokba.

Téged keresünk, amennyiben nyitott vagy új tapasztalatokra, érdekel az olasz életérzés és olyan helyen szeretnél dolgozni, ahol temérdek lehetőség vár. Vedd fel velünk a kapcsolatot és jelentkezz csapatunkba!

Alig várjuk, hogy végig kísérhessünk a (pizzakészítő) művésszé válásod útján!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.