AVPN logo
A kezdetek óta, hazánk második AVPN (Nápolyi Pizzaszövetség) minősítésű, elismert autentikus nápolyi pizzériájaként várunk Téged!

Ennyit számít egy pizzakemence

Megláttál online egy nagyon jó sütireceptet. Elhatároztad, hogy kipróbálod, hiszen az utasítások egyszerűek, a tésztához sem kell sok hozzávaló, és a videón vagy képen még a folyamatot illusztrálva is megtalálod!

Belevágsz a sütésbe, viszont szembesülsz azzal, hogy a végeredmény kicsit más, mint amit elképzeltél.

A képeken lévő süti hatalmasra megkelt és puha, amikor kettévágják, a piskóta puha és omlós… a tied viszont picike, és éppen hogy hasonlít egy kicsit a képre!

Pedig a recept azt állította, hogy ezt nem lehet elrontani – ráadásul tényleg olyan egyszerűnek tűnt!

Veled is előfordult már, igaz? 

Nos, az ételkészítés során – legyen szó süteményről, főételről vagy pizzáról – nem csak a hozzávalók és a szükséges lépések betartása a fontos, bizony a konyhai eszközök minősége is nagy szerepet játszik az elkészítésben.

Ez a pizzák esetében is így van – hiszen pizza és pizza között is rengeteg különbség van, és ez bizony az elkészítésen múlik!

Milyen az autentikus pizzatészta?

Manapság rengeteg helyen lehet pizzát kapni: nem csak pizzériákban, hanem gyorséttermekben és pékségekben is szembejöhetnek velünk gusztusos, ízletes pizzaszeletek. 

Nyílt titok azonban, hogy ezek a pizzák teljesen különböznek az autentikus, nápolyi pizzáktól!

Ez leginkább a tésztában, illetve annak a minőségében nyilvánul meg. Sokszor, ha nem hagyományos, nápolyi pizzériába térünk be, akkor a pizzatészta puha, inkább péksütemény állagú – ezzel ellentétben az olasz pizzatésztára ez egyáltalán nem igaz!

Népszerű társaival ellentétben, az igazi nápolyi pizzatészta kicsit másképp néz ki: vékonyabb, és puhaságát a tészta frissessége adja.

Az igazi, olaszos pizzatészta titka

Felmerülhet a kérdés, hogy a pizzériákon kívül miért nem kapjuk meg azt az igazi tradicionális pizzatészta-minőséget, mint máshol?

Nos, ez a fentebb már említett elkészítésen múlik – vizsgáljuk ezt meg egy kicsit részletesebben!

A pékséges és gyorséttermes pizzák esetében például a tészta sokszor már előre begyúrt, és a hangsúly nem a hagyományos minőségen, hanem a gyors elkészítésen van – ezért a tészta más módszerrel készül, sőt, a sütés is különbözik: ezek a pizzák sütőben sülnek.

Mindeközben Olaszországban a nápolyi pizzákat már a történelmi jelentőségükből kifolyólag is nagy körültekintéssel, hagyományos módon készítik.

A nápolyi pizzatésztához kevés hozzávaló szükséges: csupán liszt, víz, só és élesztő.

Ezeket a hozzávalókat összedolgozzuk, majd kinyújtjuk – a tradicionális nápolyi pizzatésztát mindig kézzel szokták nyújtani és formázni – , utána a tésztának több órás kelesztésre van szüksége.

Majd a sütés ebben az esetben nem sütőben, hanem pizzakemencében történik!

Bizony, az igazi, hagyományos nápolyi pizzát kemencében sütik, de ez még nem minden – az sem mindegy, hogy hány fokon és meddig sül a pizza a kemencében. Az igazi nápolyi pizzát 450 fokon sütik, 60-90 másodpercen át, így a tészta nem lesz túl puha, alaposan átsül, azonban nem ég meg.

A pizzakemence előnyei

Nem hiába használnak a pizzériák pizzakemencét sütő helyett!

Az egyik oka ennek a fentebb említett autentikus ízvilág megteremtése: hiszen egy sütőben sült pizza nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, mint egy klasszikus, kemencés pizza!

Azonban a pizzakemence képes sokkal magasabb hőfokot elérni, mint egy egyszerű sütő – amíg a sütő maximum 250 fokig tud felmelegedni, addig a kemence a 480-500 fokot is elérheti!

Ebből kifolyólag a pizzatészta magasabb hőfokon sül a kemencében, mint a sütőben – ezért is kell hozzá kevesebb idő, hogy a tészta alaposan átsüljön.

Emellett a kemencében megtalálható az úgynevezett pizzakő is – ez segíti elő azt, hogy a tészta egyenletesen átsüljön a magas hőfok segítségével.

Ezen kívül pedig természetesen pedig magában a pizza ízében is megnyilvánul a különbség: ahogy a kinti, grillen sült húsoknak is, a kemencés pizzának is van egy sajátos, egyedülálló íze – amivel a sütőben készültek nem rendelkeznek.

Autentikus, kemencés pizzák a Donna Mamma-ban

Amikor az étterem még csak a tervezés folyamatában volt, már akkor is tudtuk, hogy olyan pizzákat szeretnénk készíteni, amik hűek Olaszországhoz, Nápolyhoz és az olasz pizzákhoz – így nem volt kérdés, hogy mi is pizzakemencében szeretnénk készíteni a pizzáinkat!

Éttermünk a kemencés sütésen kívül tiszteli a hagyományos pizzakészítés egész folyamatát, így egytől-egyig minden pizzát kézzel készítünk: a tésztát kézzel nyújtjuk és bucizzuk, majd több órán át kelesztjük.

Hogy a legmagasabb minőséget nyújtsuk vendégeink számára, egy különleges tanfolyamon vettünk részt, amit a Nápolyi Pizzaszövetség tartott, ezzel is biztosítva, hogy hűek maradunk az olaszországi pizzakészítés hagyományaihoz. Ezen kívül folyamatos továbbképzéseken is részt veszünk, hogy az általunk nyújtott minőséget még jobban fokozzuk!

Étlapunkon megtalálhatóak a klasszikus, igazi nápolyi pizzakülönlegességek, így szeretettel várunk mindenkit Budapest szívében – egy autentikus olasz élménnyel!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.