Ezért megunhatatlanok a pizzák, avagy a világhírű étel titka

A pizza a világ egyik legnépszerűbb étele. Különleges története az ókorig görögökig nyúlik vissza, amikor már megjelentek a pizzához kísértetiesen hasonlító ínyencségek. Napjainkban is töretlen világhírnévnek örvend a pizza, meg is mutatjuk, hogy miért.

Közelebb emeled magadhoz a kellemesen meleg tésztát. Alig várod, hogy beleharapj, de még kivársz. Elidőzöl különleges illatában, a szemeddel pásztázod a feltétet, a paradicsomszósz, a mozzarella és a többi összetevő művészi szintű összhatását.

Miközben fogyasztod a kemencében sütött ételkülönlegességet, elégedetten dőlsz hátra és arra gondolsz, hogy ennél többet nem is kívánhatnál. Maximum egy újabb harapást.

Na de járjunk csak utána, hogy miért ennyire megunhatatlanok a pizzák!

Miért szeretik az emberik a pizzát? – Amikor a pizzát megerősíti a fogyasztója

„Azért, mert ezerféle módon el lehet készíteni.”

„Mert finom…”

„Szerintem nagyon finom, én is szeretem. Talán azért olyan népszerű, mert nagyjából úgy variálod, ahogy akarod… imádom az olvadt sajt ízét ahogy a paradicsomszósszal keveredik”

Az internetről gyűjtött 3 vélemény tehát hűen tükrözi a pizza iránti rajongást.

Pizzázik az egész világ?

Manapság már rengeteg ország éttermében kapható pizza. Természetesen a klasszikus nápolyi pizza számít klasszikusnak. Ha például a világhírű Da Michele pizzériában járunk, ott csak két pizzát találunk az étlapon.

Hogy miért?

Mert csak ezeket nevezik valódi pizzának. A két pizza egyébként a marinara és a margherita, amelyek a hagyományos ízeket hozzák, könnyűek és húsmentesek.

De vannak azért extra változatok is. Pl. a törökök fűszeres darált marhahúsos pizzát, míg az izlandiak a banános pizzát is kedvelik.

A globális pizzaipar továbbra is gyors ütemben növekszik, egyre több pizzamárka terjeszkedése figyelhető meg a világ különböző pontjain.

Pizzás egészség és gyorsaság

A pizza rendkívül hamar elkészül, akár otthoni körülmények között is létrehozható. Ugyanakkor a friss zöldségek miatt is érdemes fogyasztani az egészséges változatát, ami különösen a vegetáriánusok számára hasznosak.

Az olyan feltétek, mint a hagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, gomba stb., egészségesebbé teszik a pizzát.

Pizzás praktikum

Ha egy szeletről vagy egész pizzáról van szó, ugyanaz a felállás. Elképesztően könnyen hordozhatók.

Csak megragadod a dobozt vagy felkapod a pizzaszeletet, aztán már mehetsz is a dolgodra. 

Pénztárcakímélés pizza módra

A pizza egyik hatalma előnye, hogy nincs szükség többfogásos ebédre/vacsorára, remekül jól lehet rakni akár feleakkora anyagi ráfordítással is.

Ráadásul eldöntheted, hogy milyen alapanyagokkal kéred a pizzát, teljesen a pénztárcádra, igényedre szabhatod ezt a klasszikus étket.

A pizza összehoz

Csak képzeld el azt a szituációt, amikor a barátokkal, családtagokkal, munkatársakkal összeültök és egy hatalmasat pizzáztok!

Akár megkóstolhatjátok egymás pizzáját, vagy csak elmélyülten fogyaszthatják az isteni falatokat.

Meccsnézés, családi ünnepség, csapatépítés bombabiztos „kelléke” lehet a pizza, amely remekül összehozza a közösséget.

A pizza készítése szórakoztató és élvezetes

A különböző pizzareceptek kipróbálása során felejthetetlen élményekben lehet részed. Gyerekekkel, barátokkal, vagy akár a pároddal is „jó móka” lehet a „pizzakísérletezés”, ami a gyakorlat teszi a mester „elv” alapján egyre finomabb és szebb pizzákat eredményezhet.

Legyél teljesen kezdő, vagy akár nagybetűs pizzaszakács, megtalálhatod az örömöt a pizzakészítésben.

A pizza endorfint termel

A pizza finom. Ezen kár is vitatkozni. Tele van jóízű hozzávalókkal. Amikor beleharapsz egy pizzába, akkor a hangulatod pozitívan változhat és „megrohanhatnak” a boldogsághormonok.

Egy kis pizzatörténelem

A pizza elődeinek története egészen az ókorig nyúlik vissza. Görögországban és Egyiptomban is előszeretettel vegyítették a sült tésztát az országra jellemző szószokkal, zöldségekkel. Itt kerültek előtérbe a piták vagy a naanok, amelyek szintén sült lapos tészták, különböző feltétekkel vagy ízesítéssel tálalva.

A középkorban is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban csak egyszerű lepényt jelentett.

A ma pizzaként ismert étel egyenesen Nápolyból ered. Egészen Raffaele Esposito pékmesterig nyúlnak vissza a szálak, aki a ma is működő (!) Pizzeria Brandi sütödében tevékenykedett a 19.század végétől.

Az első igazi étterem jellegű pizzériát Antica Pizzeria néven Nápolyban nyitották meg. A kivándorló olaszok pedig elvitték Amerikába a pizza művészetét és szeretetét. A pizza ezután indult el világhódító útjára. A többi pedig már (pizza)történelem.

Pizzás összegzés

A pizzát tehát szerte a világon ismerik és szeretik. Népszerűsége töretlen.

Gyorsan elkészíthető, kedvező áron elérhető, társaságot, közösséget összehozó ételről van szó, ami nem mellesleg a hangulaton is hatalmasat dobhat.

És persze rendkívül finom.

Te is kérsz egy pizzát?

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.