Hogyan alakult ki a pizza házhozszállítása?

Ma már a világ legtermészetesebb dolgai között tartjuk számon, hogy a legtöbb ételt – így a pizzát is – rendelhetjük házhozszállítással. Ez azonban nem volt mindig így. Vagy mégis?

Az első pizza házhozszállítás

Sokan legalább részben ismerik a világ első Margherita pizzájának történetét: Raffaele Esposito a királyi pár kérésére 1889-ben elkészített egy pizzát, amelyen a nemrégiben egyesült Olaszország zászlajának színei jelentek meg: vörös paradicsom, fehér mozzarella, zöld bazsalikom.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez egyben a világ első pizza házhozszállításának története is.

I. Umberto király és Savoyai Margit királyné éppen Nápolyban tartózkodtak, amikor a királyné romlott ételt fogyasztott, így megbetegedett. A betegségtől legyengülten, a királlyal egyetértésben úgy döntöttek, hogy egyszerű, autentikus olasz ételre van szükségük. Ekkor esett a választásuk a pizzára.

A pizza ugyanis, bármennyire is kiábrándító, nem a Margheritával kezdődött. Már évezredekkel korábban is ettek Itáliában hasonló ételeket, főleg olyanokat, amelyek a mai Marinara megfelelői. Az ominózus 1889-es eset előtt a pizza a szegényebbek étele volt, hiszen helybéli, könnyen beszerezhető hozzávalókból állt, elkészítése pedig könnyű és gyors volt.

Az uralkodói párhoz visszatérve, Raffaele Espositot kérték meg, hogy készítsen nekik ételt. A pizzamester különleges megrendelőire való tekintettel elkészítette a ma már legendás pizzát (amelyet rögtön el is nevezett a királyné után), majd – mivel az uralkodói pár sosem ment el a saját ételéért – egészen lakhelyükig vitte azt.

Vagyis nem csak elkészítette az első Margherita pizzát, de rögtön házhoz is szállította azt.

Természetesen a házhozszállítás teljes története nem ilyen egyszerű és békés.

A második világháború

Mint a XX. századi történetek nagy többségéből, innen sem hagyható ki legalább az egyik világháború. Ez esetben azonban a túlélők azok, akiknek a fonalát érdemes továbbvinni.

Az olasz gyökerű amerikai katonák száma a II. világháborúban 1,5 millió volt – annak ellenére, hogy ekkor még az USA-ban kifejezetten erős diszkriminációt elviselve kellett élniük, vagyis a hazájukért való önfeláldozó viselkedést nem sokan várták el tőlük.

Sajnos jelentős részük tért vissza önmaguk vagy családjuk hazájába, hiszen hatalmas amerikai csapatok kerültek bevetésre Olaszországban. Azonban ahogyan azt említettük, a túlélőkre kell a pizzériák történetében koncentrálni.

A háborúból hazatérő amerikaiak ráébredtek, hogy az USA-ban élő olaszok olyan titkot birtokolnak, ami hatalmas potenciállal bír. A veteránok a háborútól távolodva hiányolni kezdték az igazi olasz pizzát, így elkezdődött az amerikai olaszok helyzetének javulása.

Amerikában gomba módjára kezdtek szaporodni a pizzériák, az olaszok módosítani kezdték saját receptjeiket a helyi körülményeknek és igényeknek megfelelően, így az amerikai pizza-biznisz szárnyalni kezdett.

Párhuzamosan az 1950-es években újabb kivándorlási hullám indult meg Olaszországból, a kontinensen maradó itáliaiak pedig – az amerikaiak sikereit látva – maguk is pizzériákat kezdtek nyitni, így az amerikai kontinens után Európát is meghódította a pizza szeretete.

Amerikában ebben az időben már felismerték a “take-out” adottságait, így egyre több helyen volt lehetőség megvenni a pizzát, majd azt máshol – otthon, útközben, egy padon ülve – elfogyasztani.

És hogy mindennek mi a relevanciája?

Domino’s Pizza

Bár az amerikai Domino’s nem autentikus nápolyi gyökereiről ismert, valami mégis van Tom Monaghan életútjában, amivel teljesen átformálta a pizzák világát.

Miután 1965-re három veszteséges pizzéria tulajdonosa is volt, forradalmi ötlettel állt elő. Felismerte, hogy az emberek kényelmesek.

Olyan kartondobozt alkotott meg, amely ma talán evidensnek tűnik, az 1960-as évek végén azonban formabontó volt. Először is, a doboz melegen tartotta a pizzát, így lehetővé vált, hogy valamivel később kiszállítva is friss legyen. Mindezen felül, a melegentartás nem jelentett egyet a doboztető gőzzel való elázásával és a sajtba ragadásával. Másodszor pedig, a dobozok kialakítása lehetővé tette, hogy többet is egymásra pakoljanak, vagyis egyszerre több pizza is kiszállíthatóvá vált.

Ezzel pedig megszületett a ma ismert pizza házhozszállítás.

Bár mi szigorúan figyelünk a nápolyi minőség fenntartására – és büszkén jelentjük, hogy ebben sikeresek vagyunk – a kiszállítás adta lehetőségeket nem tagadjuk meg Tőletek!

Amennyiben este már csak egy vastag takaró alatt, filmet nézve szeretnél vacsorázni, nincsen időd főzni vagy csak egy otthoni kettesben töltött estére vágytok nagy randevú helyett, keress minket! Szolgáltatásaink a Wolt és Foodpanda honlapján is elérhetőek.

Alig várjuk, hogy a Te kiszállítandó pizzádat is elkészíthessük!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.