Donna Mamma logó

Pizzák a föld körül

A pizzát az egyik legismertebb ételként a világon senkinek nem kell bemutatni. 

Népszerűsége az idők múlásával nemhogy csökkent volna, sokkal inkább egyre többféle és egyre különlegesebb variációkat ismerünk meg belőle, ahogyan a klasszikus ízek sem mennek ki soha a divatból. 

Az emberek sok okból szeretik a pizzát, és szinte minden országban alapétel lett. 

De mi az oka annak, hogy ilyen hatalmas rajongótáborra tett szert?

Az 5 K-ból megtudhatod!

1. Kényelmes

Mindent szeretünk, amire illik a “gyors és kényelmes” jelző. A felgyorsult életstílusunknak és a rengeteg elfoglaltságunknak köszönhetően szükségünk van azokra az ételekre, amelyekkel nem kell pepecselnünk.

Megrendelhetjük, ha fáradtak vagyunk vacsorát készíteni, megehetjük akár az autóban vagy az irodai asztalnál. Nincs szükség edényekre, evőeszközökre: csak a pizzád, és Te!

2. Kielégítő

Nincs jobb annál, mikor a futár megérezik a forró pizzáddal, ahogyan annál sem, ahogyan másnap a hűtőből kivéve azonnal beleharapsz a maradékba.

A pizza nyugalmat áraszt magából, tehát akár kényelmi ételnek is nevezhetnénk. Jobban érezzük magunkat tőle egy rossz napon, szívesen fogyasztjuk ünnepekkor, hétköznapokon, filmezés vagy tanulás mellé: minden alkalomhoz tökéletesen illik.

3. Kiegyensúlyozott

A pizza minden szükséges összetevőt magában rejt, amely egy kiegyensúlyozott étkezéshez szükséges. Szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyeket egy hihetetlenül finom csomagba zár. 

Táplálkozási igényeid szerint testreszabhatod, választhatsz teljes kiőrlésű, húsmentes, gluténmentes vagy laktózmentes változatot is.

4. Konfigurálható

A pizzák rendkívül sokoldalúak. 

Nem akarsz húst vagy zöldséget enni? Válassz egy egyszerű sajtos, paradicsomos pizzát. Vegetáriánus vagy? Egy grillezett zöldségekkel felpakolt csoda telitalálat lesz! 

Legszívesebben sonkát, szalámit, bacont és grillezett csirkét is szívesen ennél? A húsimádó pizza lesz számodra a tökéletes választás!

A pizzánál rengeteg lehetőség közül választhatsz, így a pizza fogyasztása soha nem lesz unalmas. Te mikor próbáltál ki utoljára egy új összeállítást?

5. Közösségi

Egyedül is megehetsz egy egész pizzát, társaságban azonban sokkal finomabb lesz. Ha összejövetelt tartasz, kérdezz körbe: kinek melyik a kedvenc pizzája? És mivel mindenki szereti a pizzát, nem fogsz panaszkodást hallani, csakis a feltétekről fognak nyilatkozni a vendégeid. 

Népszerűsége miatt a világ különböző területein saját ízlésük és hagyományaik szerint formálták az emberek, emellett pedig rengeteg hasonló különlegesség található a nemzetközi konyhában.

Te hallottál már ezekről a változatokról?

Különféle, pizza-szerű különlegességek 

Gondolj egy olyan pizzára, amelyet az amerikai filmekben látsz: bőséges sajttal és szósszal a tetején gőzölög a vastag tésztájú finomság.

Ha az Olaszországban elterjedtebb verziót képzeled magad elé, sokkal másabb lesz a kép: ropogós tészta, friss alapanyagok.

Képzeld csak, Izlandon pedig előszeretettel helyeznek banánkarikákat a pizzára!

És a többi verziót ismered?

Mutatunk néhány érdekességet, hogy megismerd a pizzákat a föld körül!

  • Deep Dish pizza, Chicago

A deep dish pizza egy mély, kerek edényben készül, amely jobban hasonlít a piteformára, mint a klasszikus pizzatálcára. Itt a pizzatészta “hajóként” funkcionál, a feltétek pedig ebbe kerülnek bele.  

A serpenyő belsejét étolaj borítja, mert formája miatt nehéz eltávolítani a tartalmát, így az ételre jellemző enyhén sült kéreg alakul ki. Bár a különböző pizzériák különböző vastagságú pizzákat készítenek, a leghagyományosabbak közöttük a vékony és a közepes vastagság között készül, ami a sütéssel kombinálva szenzációs ropogósságot biztosít minden egyes falatnál.

Végül érdekes megjegyezni, hogy a mélytálas pizza feltétjeit a klasszikus társaihoz képest ellenkező sorrendben rakják rá. Például ha sajtot, húst, zöldségeket és szószt használnak, akkor ehelyett a sorrend helyett a szósz, zöldség, húst majd sajt felállást alkalmazzák. 

Ennek az az oka, hogy a mélytálas pizza sütése hosszabb ideig tart a kialakítása miatt, ami azt jelenti, hogy sok feltét esetében fennáll annak a veszélye, hogy ilyen hosszú sütési idővel megégnek. Ennek elkerülése érdekében a feltétek nagy része az aljára kerül, míg a szósz a tetejére, hogy megóvja őket a sütő melegétől.

  •  Lahmajoun, Örményország

A lahmajount örmény pizzának vagy laposkenyérnek is nevezhetjük

Szupervékony, ropogós török pizzatésztából készül, a tetejére darált hús kerül, paprikával, paradicsommal, friss fűszernövényekkel ízesített keverékkel. 

A lahmajount hagyományosan citromkarikákkal és olasz petrezselyemmel fogyasztják, szeletelt lilahagyma és cserzőszumák keverékével tálalva.

  • Coca, Spanyolország

A coca egy olyan pizza vagy lapos kenyér, amely egy hagyományos katalán recept, színes feltétekkel díszítve. 

Vékony, ropogós, olykor rágós, általában hosszúkás alakú, a tetején pedig ízletes raguk gőzölögnek. Katalóniában annyi változata van a cocának, hogy lehetetlen megszámolni őket. 

Előételként vagy főételként is különösen finom, bármelyik étkezésen helytáll, emellett pedig beszerezni is egyszerű, hiszen a katalóniai pékségek többségében megtalálható ez a különlegesség. 

Legtöbbször spenóttal, pirospaprikával vagy padlizsánnal színesítik a cocát, ezek a legnépszerűbb feltétek.

  • Okonomiyaki – Japán

Ez egy népszerű, serpenyőben sült étel, amely tésztából és káposztából áll. Kiválasztott feltéteket és összetevőket adnak hozzá, a hústól és a tenger gyümölcseitől a wasabiig és a sajtig bármi szóba jöhet, így egy igazán változatos ételről beszélünk.

Az okonomiyakit angolra néha “palacsinta, ahogyan szereted”-nek fordítják. Ez azonban félrevezető lehet. Noha serpenyőben sül és főtt tésztából áll, az okonomiyaki semmiben sem hasonlít a palacsintára jellemző édességre vagy puhaságra, nem is beszélve arról, hogy általában polippal, garnélarákkal, sertéshússal vagy kimchivel töltik meg, a palacsinták esetében pedig ez szinte elképzelhetetlen lenne.

Japánban az emberek általában olyan éttermekben esznek okonomiyakit, amelyek erre az ételre specializálódtak. Ezek az éttermek legtöbbször vasráccsal vannak felszerelve, a vendégek pedig megkapják az étel elkészítéséhez szükséges hozzávalókat, és elkészíthetik azt saját maguknak!

  • Nápolyi Margherita pizza, Nápoly – Olaszország

Oh, a személyes kedvencünk!

Az autentikus nápolyi stílusú pizzát először Nápolyban, Olaszországban fedezték fel. A pizza 4 klasszikus összetevőből áll – a klasszikus vékony kéregből, San Marzano paradicsomszószból, bivalymozzarellából és friss fűszernövényekből, amelyek Olaszország zászlaját szimbolizálják.

Természetesen sok más feltéttel is készíthető a nápolyi pizza, a legelterjedtebb és legnépszerűbb azonban mindenképpen a margherita. 

Az eredeti nápolyi pizza másik különlegessége a vékony héja, amelynek pontosan 3 mm magasnak kell lennie, amely ennél egy cm-rel sem lehet több!

A dagasztás minden esetben kézzel történik, a tésztát pedig 485 Celsius fokon, legfeljebb másfél percig kell sütni: ezeket muszáj betartani, ha igazi nápolyi pizzát készítenénk. 

Ezt a gyönyörű, finom, mégis egyszerű pizzát könnyű elkészíteni, de nehéz tökéletesen. 

Azonban nálunk átélheted azt az ízélményt, amelyet ez a különleges pizza nyújthat.

Látogass el hozzánk, rendeld otthonodba az ízkalandot és ismerd meg a nápolyi pizza varázsát. 

Milyen feltétekkel készíthetjük el neked?

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.