Zamatok csúcstalálkozója: pizza és bor egyazon időben

A minőségi pizza finom és jó. A minőségi bor szintén finom és jó. Mi akkor a következő lépés?

Igen, bizony: a minőségi pizza és a bor együtt nagyon-nagyon jó!

Bár a Donna Mamma Pizzéria nem tart borokat, de azért most körbejárjuk, hogy mennyi jó sülhet ki az ízletes pizza és a zamatos bor házasságából! 

Persze, csak ha megfelelően párosítjuk össze őket.

Ehhez jöjjön most egy kis segítség!

Pizza vagy bor, vagy mindkettő?

Az nem újdonság senki számára, hogy a világ egyik legnépszerűbb és legfinomabb étele a pizza, melynek ezerféle fajtája és elkészítési módja létezik, tájegységi jellegzetességektől és sajátosságoktól függően.

Ahogy olvasunk róla, szinte már érezzük is a szánkban a finom, vékony tészta utánozhatatlan roppanását, vagy éppen a vastagabb, puha,omlós tészta mámorítóan mediterrán ízvilágát – kihez melyik áll közelebb.

A világ minden táján hódít a pizza, valószínűsíthetően minden másodpercben százezrek esznek éppen pizzát a világon. A pizza nemcsak laktat,hanem ízeivel és zamataival elvarázsol és elrepít olyan helyekre, ahol mindig süt a nap, kék az ég nincsenek gondok és úgy általában minden tökéletes.

Egyszóval a pizza utánozhatatlan. Gondolhatnánk, hogy ezt már nem is lehet fokozni, pedig de, lehet. Ráadásul nagyon egyszerűen!

Nézd meg havi ajánlatunkat és válts pizzabérletet!

egy szelet pizza

Egy magasabb szint

Készen álltok az élvezetek fokozására? Ugyanis van egy egészen egyszerű módja, hogy a pizza élvezetét még magasabb szintre helyezzük: ez pedig nem más, mint a borok világa , azaz a borkultúra. Talán még versenyeztetni is érdemes lenne a pizzát és a bort, hogy melyiket szeretik többen a világon, de halvány megérzéseink szerint lehet, hogy döntetlen lenne a végeredmény.

Nos, ha nem is ezért, de jó ötlet a két dolgot összehozni egy-egy hangulatos vacsora vagy baráti összejövetel keretein belül. Ha pizzát enni és bort inni különös kulináris élvezetek, akkor a kettő együtt valóban egy újabb gasztronómiai szintet jelenthetnek.

Ha egy csodás étel és egy isteni ital egyesítik erőiket, azzal bárki csakis jól járhat. A fantasztikus ízek erősíthetik egymást és teljes összhangba kerülve kényeztethetik ízlelőbimbóinkat, illetve elégíthetik ki igényeinket, ha…

Ízlések és (néha) pofonok

…ha körültekintően járunk el a párosítást illetően! Amennyire erősítheti egymást a gondosan, alaposan kiválasztott pizza ízvilága és a bor zamata, ugyanúgy ki is olthatják egymás hatását.

Itt már tényleg résen kell lenni és okosan kell tudni választani, hiszen az egész étkezés rossz emlékké válhat, ha az ízek ütik egymást és nem kerülnek összhangba. A cél természetesen az, hogy egymást még magasabb szintre emelve okozzanak maradandó élményt, de ehhez sok tényező ismerete és megfontolt választás szükséges.

A tészta fajtájától, állagától kezdve a feltéteken keresztül az ízesítésen és a pizza elemein keresztül mindennek harmonizálni kell a borral, melynek tekintetében szintén igen sok tényezőt kell figyelembe venni. Egy kis utánaolvasás azért ez esetben sem jöhet rosszul, de mi is segítünk kicsit könnyebbé tenni az eligazodást ezen a nem túl egyszerű területen, melyet a millió féle íz, zamat, állag, vagy buké tesz még bonyolultabbá.

pizza és bor

Mit, mivel és hogyan?

Vékony, vagy vastag tészta? Szerényen vagy gazdagon? Száraz vagy édes bor? Fehér vagy vörös?  

Mindegy milyen pizzát rendelünk, de a bort párosítsuk hozzá megfelelően, vagy ha már a borválasztás megvan, akkor a pizzát igazítsuk ügyesen hozzá.

Mind a száraz, az édes, a fehér és a vörösborok ‘jól állnak’ a pizzáknak, a cél a tökéletes kombináció. Járjunk körül pár népszerű példát, melyek iránymutatóként igen hasznos szolgálatot tehetnek. 

De előtte vess egy pillantást autentikus nápolyi pizzakínálatunkra

Pizzáink és a hozzájuk illő borok

Pizzák, melyek megtalálhatóak kínálatunkban és a hozzájuk ajánlott borok!

Margherita és Margherita D.O.P.: kezdjük egy egyszerű, de klasszikus, intenzív ízekkel felruházott pizzával! Ajánlott bor: könnyű, gyümölcsös ízű legyen, mint például a Pinot Noir, vagy a Chianti, melyek jól passzolnak a pizza feltéteihez.

Vegetariano: jó választás vegetáriánusok és egészségtudatos emberek számára. Ajánlott bor: Pinot Grigio, mivel könnyű és frissítő bor, amely jól illik a pizza zöldségeihez, akárcsak az édes Rosé.

Quattro Formaggi: a sajt szerelmeseinek kedvence, négy különböző fajtája van. Ajánlott bor: Merlot, vagy Barbera d’Asti, a savanykás jegyek és a savasság jól passzolnak a sajtok sós ízéhez és átvágják a zsírosságot. Száraz fehérborok közül a Pinot Grigio vagy a Vermentino, friss és gyümölcsös karaktereik okán.

Salame Napoli és Spianata Salame: a szalámi és a feltétek gazdag ízeinek köszönhetően a testesebb vörösborok a legjobbak ezzel a pizzával. Ajánlott bor: Frankovka, Chianti, Sangiovese, vagy a Shiraz, fehérborok közül pedig a Pinot Grigio.

Speck E Funghi: gombás pizza, kitűnően passzolnak hozzá a könnyedebb, magasabb savtartalmú fehérborok. Ajánlott borok: Graševina of Pinot Grigio, vörösborok közül a Pinot Noir, gyümölcsös aromája miatt.

Marinara: egy szintén klasszikus, könnyű és finom pizza. Ajánlott bor: Pinot Grigio, frissítő íze miatt, vagy egy könnyű vörösbor, mint a Chianti vagy a Sangiovese. 

Egészségedre!

A pizza és a bor tehát adott estben tökéletes kombináció lehet. Ajánlott minőségi alapanyagokban gondolkozni, és minőségi bort választani, a kevésbé drága borok közt is találhatunk maximálisan passzoló ízvilágot. A legfontosabb dolog az, hogy olyan bort válasszunk, amely fokozza és kiegészíti a pizza ízeit!

Bármi egyéb kérdésed lenne még a témával, vagy bármivel kapcsolatban, keress minket nyugodtan!

Ezután már nincs más dolgod, mint rendelni tőlünk egy ízletes és hatalmas pizzát és közben a pincében, vagy a kamrában kikeresni a tökéletesen hozzá passzoló bort.

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.