Margherita pizza – a pizzák királynője

Te mennyire szeretsz kipróbálni új dolgokat?

Adott a következő helyzet: pizzáztok a barátaiddal, és meglátsz az étlapon egy igazán különleges pizzát – ilyen feltétkombinációt még sosem próbáltál, és egyből megmozgatta ez az újdonság a fantáziádat.

Próbára teszed a szerencsédet, és kipróbálod a pizzát, még akkor is, ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy ízleni fog?

Vagy inkább a biztonságos utat választod, és már a jól bevált, megszokott lehetőségek közül választod a kedvenced?

Manapság egyedibbnél-egyedibb pizzákkal találkozhatunk az éttermek és a pizzériák étlapjain, azonban ezt a klasszikust még semmi sem taszította le a toplistáról: a Margherita pizza immár évszázadok óta töretlen sikernek örvend.

E bejegyzésünk fő sztárja is nem más, mint a pizzák királynője – a Margherita.

Mitől lesz egy pizza autentikus, olasz pizza?

A Margherita nem csak sokak kedvence, hanem a történelemben és Olaszország kultúrájában is rendkívül fontos szerepet játszik. Ez a pizza egyike az autentikus, olasz pizzáknak, amik először terjedtek futótűzként át Olaszországon, Európán és az egész világon.

Vitathatatlan, hogy egy hagyományos olasz pizza összehasonlíthatatlan azokkal, amiket nem kifejezetten nápolyi pizzériákban fogyasztasz. A két pizza elkészítésében jelentős különbségek vannak, de mik is ezek?

Nos, a nápolyi pizzák elkészítése közel sem olyan egyszerű folyamat, mint ahogy az elsőre tűnhet: szigorú és részletes kritériumoknak kell megfelelnie a pizzának, hogy autentikus nápolyi pizzaként lehessen számon tartani. Ezeket a kritériumokat az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), azaz a Nápolyi Pizzaszövetség szabja ki. Ők az az egyesület, akik a nápolyi pizzák minőségét és hagyományát számon tartják. 

Ilyen kritérium például, hogy a pizzatészta csak négy hozzávalóból állhat (só, liszt, víz, olaj), illetve a pizzatésztát 450 fokos kemencében, 60-90 másodperc alatt kell készre sütni.

A Margherita pizza eredete 

Az olasz pizzák kialakulásában az egyik legizgalmasabb rész, hogy rengeteg érdekes történettel, mendemondával és legendával lehet találkozni.

A Margherita pizza eredetéhez is fűződik egy rendkívül érdekes történet, amit most megosztunk veletek!

1889-et írtunk, amikor Margherita királynő Nápoly városába látogatott. A királynőnek azonban az étel, amit az előkelő séfek itt készített neki, nem volt a fogára való, ezért magához hívatta Raffael Esposito-t, akit akkor Nápoly legnevesebb pizzakészítőjeként tartottak számon. Őt kérte meg a királynő, hogy készítsen számára pizzát.

Esposito-t nem más, mint az olasz zászló inspirálta, amikor megalkotta a ma is jól ismert, jellegzetes pizzát: a paradicsomszósz, a mozzarella és a bazsalikom által nyújtott ízvilág pedig a királynőt azonnal elvarázsolta.

Innen lett a pizza – ami ma már a világörökség része is – neve Margherita.

A pizza ilyenkor Nápolyban már egyébként is népszerű ételnek számított – mivel kevés hozzávaló volt szükséges a tészta elkészítéséhez, így a kevésbé tehetős rétege a társadalomnak is el tudta készíteni. Feltéteknek pedig könnyen beszerezhető és olcsó zöldségeket és fűszereket használtak, így egy egyszerű és megfizethető ételt tudtak fogyasztani, ami ráadásul páratlan ízvilággal is rendelkezik. 

Az autentikus pizza titka – D.O.P. minősítésű élelmiszerek

Az olasz pizzák nem csak a történelmük és a szigorú előírások miatt különlegesek, hanem a hozzávalók miatt is.

Fontos szempont, hogy az igazi nápolyi élményért a hozzávalók nem csak minőségiek legyenek, hanem olaszországiak is – de hogyan is lehetünk biztosak abban, hogy igazi, olasz hozzávalókból készül a pizza? 

Van egy élelmiszer minősítési rendszer, ami segít a hozzávalók közötti eligazodásban. Ez a D.O.P. rendszer, amit ha egy terméken felfedezünk, biztosak lehetünk benne, hogy olyan élelmiszerrel van dolgunk, ami nem csak Olaszországból érkezett, hanem ott is készítették. 

Azt, hogy milyen élelmiszer kapja meg a D.O.P. minősítést, az olasz mezőgazdasági minisztérium által kinevezett zsűri dönti el, akik a termékeket alaposan ellenőrzik, biztosítva azt, hogy a minőség méltó erre a kicsi, de annál jelentősebb piros-narancs címkére.

D.O.P. minőséggel ellátott olasz termék például a San Marzano paradicsom, az Arancia di Riberia (a riberiai narancs) vagy a prosciutto toscano (toszkáni sonka). 

Kóstolj meg egy igazi, autentikus pizzát a Donna Mamma-ban!

Ha szeretnél egy igazi, nápolyi élményre szert tenni, nézz be hozzánk egy pizzára! 

Étlapunkon megtalálod a nagy múltú, klasszikus olaszországi pizzákat, köztük a Margheritát is, amit a verhetetlen olasz élmény érdekében D.O.P. minősítésű hozzávalókkal is tudsz kérni!

Számunkra fontos, hogy hűek maradjunk a hagyományokhoz és hogy lerójuk a tiszteletünket a nagy múltú olasz pizzák előtt – ezért is tartottuk elengedhetetlennek, hogy egy, az AVPN által tartott képzésen vegyünk részt, ami alatt elsajátítottuk az olasz pizzakészítés fortélyait. A tanfolyamot sikeresen teljesítettük, így éttermünk egyike azon 900 közül, amik AVPN minősítéssel rendelkeznek.

Ezen kívül további tréningekkel képezzük tovább magunkat, hogy a nápolyi élményt magasabb és magasabb szintre emeljük – hogy számotokra elhozzunk egy falat Olaszországot.

Ha te is egy igazi nápolyi pizzára vágysz, vár a Donna Mamma!

 

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.