Mi is az az AVPN és miért fontos, ha nápolyi pizzákról van szó?

Az AVPN rövidítés annyit tesz, Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz a Valódi Nápolyi Pizza Egyesülete (Nápolyi Pizzaszövetség). Ugyanakkor ez a négy betű sokkal többet jelent, mint egy talán kissé furcsán fordítható egyesületi név.

A kezdetek

Az AVPN, mint szervezet, közel sem felemelő indokból indult. A XX. századi globalizáció hatására a pizza rövid időn belül a fél világot meghódította, a nápolyi mesterek azonban nem voltak boldogok. Egyre többen használták az “eredeti nápolyi pizza” szavakat önmaguk reklámozására, termékük azonban köszönő viszonyban sem állt azzal, amit nápolyban bő egy évszázaddal korábban megalkottak.

Antonio Pace 1984-ben alapozta meg az AVPN rendszert, küldetésében pedig a nápolyi mesterek teljeskörű támogatását élvezte. Ahogyan azt az AVPN hivatalos weboldalán ma is büszkén hirdetik, Antonio Pace egyszer azt mondta: “Senkivel sem harcolunk, csak az ősi tradícióinkat szeretnénk megerősíteni.”

A szabályrendszer

Amellett, hogy pizzakészítők és pizzériák egyesülete, az AVPN maga a szabályrendszer is, amely 1984-ben több hagyományos pizzakészítő együttműködésével jött létre. Ekkor ugyanis az addig családokon belül továbbadott titkok közkinccsé váltak és meghatározták, mitől más a nápolyi pizza. Egyfajta kodifikáció volt ez, és valóban, szinte törvény született.

Mi a nápolyi pizza?

A nápolyi pizzát a régi receptek alapján három ponttal határozták meg. Ezek a kerekded, maximum 35 centiméter átmérőjű alap; a kiemelkedő, de nem égett szél; a puhaság és illat.

Természetesen ezek alapján még nagyon sok pizzára rá lehetne húzni jogtalanul az AVPN minősítést, így a készítés minden lépésére vonatkozóan is pontos szabályokat foglaltak írásba.

Hozzávalók

A tészta hozzávalói a víz, só, élesztő és liszt. Semmi más.

Elkészítés

A tészta összeállítása és pihentetése után kézzel “labdákat” formáznak a tésztából, méghozzá a mozzarella készítéshez hasonló mozdulatokkal. A 200-280 grammos tésztadarabokat ezután 22-35 cm átmérőjűre nyújtják. Az elkészült pizzaalap közepe 0,25 cm vastagságú, az eltérés pedig nem haladhatja meg a 10%-ot.

Feltétek

Az igazi nápolyi pizza legjobb, ha egyenesen Campania régióból származó feltétekkel készül. A paradicsomszósz darabos, az egyben rákerülő szeletelt. A mozzarella vagy fior di latte egyenletesen van eloszlatva. A reszelt sajtot (amennyiben kerül a pizzára) körkörös mozdulatokkal szórják. A friss bazsalikom leveleket csak ráhelyezik a pizzára. Az extra szűz olívaolajat spirális mozdulattal csurgatják.

Sütés

A pizzakészítés utolsó lépéseként a pizza 60-90 másodpercre 430-480 C°-os kemencébe kerül.

AVPN Budapesten

Az országban összesen három pizzéria az AVPN egyesület által is elismert eredeti nápolyi pizzát készítő étterem – ezek egyike a Donna Mamma.

Éttermünk megálmodói egyenesen Nápolyig mentek, hogy a legnagyobb mesterektől tanulhassanak, majd kamatoztathassák itthon megszerzett tudásukat. A végeredmény? Minőség!

A Donna Mamma három pontban is biztosítja azt, hogy vendégeink a lehető legjobb élménnyel távozzanak tőlünk.

  1. Az AVPN. Az AVPN rendszer már önmagában is minőségbiztosítás. A logó használata jelzi, hogy az adott étteremben elkészült pizzák megfelelnek a szabályoknak, így ugyanazt a minőséget kaphatjuk, mint Nápoly legjobb pizzériáiban.
  1. Képzések. A Donna Mamma csapata rendszeresen szakmai tréningeken vesz részt, ezzel is biztosítva, hogy egyetlen pizza erejéig se csökkenjen a minőség. Mindemellett az újonnan csatlakozó csapattagjainknak is tanulási és fejlődési lehetőségeket biztosítunk.
  1. Alapanyagok. Pizzáinkhoz használt alapanyagaink minden esetben az adott kategória csúcsát képviselik. A legjobb minőségű lisztet, sajtokat, paradicsomot és sonkát, szalámit használjuk, mivel tudjuk, hogy tudásunk fontos, de közel sem elég.

Mindezek összessége biztosítja azt, hogy nálunk garantált lesz az elégedettséged. Így, az AVPN rendszernek eleget téve, annak megfelelően, autentikus pizza-élményt kínálunk.

Izgatottan várjuk, hogy betérj hozzánk. Mi tökéletes nápolyi pizzával fogunk várni.

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.