Az olaszok kinevetnének ananásszal a pizzádon?

A rövid válasz mindössze annyi: igen. Mindannyian ismerünk legalább egy olyan videót, amely az figurázza ki, ahogyan egy olasz reagál, ha a pizzára ananász kerül. Egyesek egészen addig mennek, hogy az “olasz kínzásnak” titulálják eme bűnt, hiszen az itáliaiak valódi kínokat élnek át, ha ezen imádott ételük közelébe ananász kerül.

Az ananászos – hawaii – pizza utálata azonban összetett történet. Nézzük ezért azt, hogy honnan ered az ananászos pizza és az iránta érzett utálat.

A hawaii pizza

A hawaii pizza kapcsán először el kell oszlatni néhány tévhitet. Először is, a hawaii pizza nem Hawaiin készült el először, még csak nem is az USA-ban. Ezért hát azok a reakciók, amelyek a “csak az amerikaiak tudnak ilyesmit kitalálni” mondat valamely variációi, máris elbuktak.

Az első ananászos pizza az ontariói The Satellite étteremhez köthető. Megalkotója Kanadában élt és görög gyökerekkel rendelkezett. Ebben a pillanatban pedig 1962-t írtunk.

Sam Panopoulos 1954-ben érkezett az Újvilágba Görögországból, útja során először azonban még megállt Nápolyban. Kanadába érkezve azonban azzal szembesült, hogy sem ő nem tudja elkészíteni a fantasztikus olasz ételt, amit a pizza hazájában kóstolt, sem pedig a többi kanadai nem ismeri azt. Új hazájában egyetlen helyen talált pizzát, ez azonban merőben eltért az eredeti nápolyi pizzától. Így hát egészen az amerikai Detroit városáig kellett mennie, hogy valami eredetibbet találjon.

Hamarosan megnyitotta Kanadában saját pizzériáját is – amit egyébként egy kínai étterem előzött meg. Ez az előd volt az, ahol Panopoulos megtalálta és megszerette az édes és sós/savanykás ízek kombinációit, ezt pedig új éttermében is tovább akarta vinni. Kísérletezésbe kezdett, különböző feltéteket próbált ki.

1962-ben jutott el a prosciutto cotto és a konzerv ananász párosításához – vagyis az első hawaii pizzához. Ami pedig a nevet érinti: ekkoriban Hawaii volt a legfőbb ananász exportőr, Panopoulos hazájában legalábbis mindenképp. Ezért hát egyszerűen egy pillantást vetett a konzervre, és a hawaii pizza megszületett.

Bár rögtön kritikusokba ütközött a kreálmány, ördögi kör alakult ki: mindenki szidta, de mindenki meg is akarta kóstolni. Egyre több ember látogatott a pizzériába, igazi látványossággá téve a The Satellite-et. Végül Kanada első miniszterelnöke, Justin Trudeau tette fel az i-re a pontot, mikor azt mondta, hogy a hawaii pizza és vele együtt a The Satellite Kanada szimbólumává vált.

Diplomácia

Bármennyire is túlzónak tűnik, a hawaii pizza valódi diplomáciai és politikai vitákat indított és tüzelt fel az évek során. Ezekben azonban olyan szereplők vettek részt, mint Kanada, Izland, az USA és közvetetten Oroszország.

2017-ben Jóhannesson izlandi elnök egy interjúban kijelentette, hogy ha tehetné, betiltaná az ananászt a pizzán. Természetesen hozzátette, hogy ilyet a valóságban nem tenne, mivel egyetlen politikus sem rendelkezhet ilyen mértékű hatalommal, majd azzal fejezte be mondandóját, hogy az embereknek inkább a halat és egyéb tengeri herkentyűket kéne a pizzájukra tenniük. A már előbb is említett Trudeau elnök ezt természetesen nem hagyhatta annyiban, így azonnal a “kanadaiak büszkeségének” védelmére kelt.

A második diplomáciai botrány már a legutóbbi amerikai elnökválasztásokhoz köthető. Ekkor ugyanis ananászos pizzával próbálták illusztrálni az orosz beavatkozást. A cyber-biztonságért felelős CISA ugyanis feltette a kérdést: “Ananásszal vagy anélkül? Melyik a helyes?” Majd egy írásos magyarázat érkezett azok számára, akik nem értették az utalást: “A mai napig nincsen információnk arról, hogy Oroszország (vagy bármely más állam) befolyásolni próbálja a pizza feltéteket. Ez egy hasonlat arra, ahogyan a múltban a hírszerzési források az USA megosztottságát próbálták kihasználni.” Ezen esemény diplomáciai jelentőségét és hatásait talán magyarázni sem szükséges.

Az olaszok

Egy pillanatig sem állítjuk, hogy minden olasz zsebében kinyílik a bicska, ha ananászt lát meg a pizzán. Vannak olyan olasz pizza szakácsok, akik egyenesen kísérletezésbe kezdtek, hogy megtalálják a saját optimális ananászos pizza variációjukat. Erre példa Franco Pepe AnaNascosta-ja, vagy éppen Pier Daniele Seu édes pizzája.

Az ellenző tábor hozzáállása hasonló ahhoz, amit az olaszok a ketchupos pizzáról mondanak: nagyanyáik sem tették rá, ők sem fogják. Persze ennek van kiforrottabb indoklása is. Egyesek például úgy gondolják, hogy bár a konzerv ananász cukros lében ázik, savasságát megőrzi – ez pedig a szintén enyhén savas paradicsomos alappal rettenetes párost alkot. Mások pedig nemes egyszerűséggel annyit mondanak: az ananász nem olasz termék, az igazi olasz pizzára így nem kerülhet rá.

A Donna Mamma

Mi a Donna Mamma-nál ragaszkodunk az itáliai hagyományokhoz: nem kínálunk ananászos pizzát. Ugyanakkor azt is valljuk, hogy az étkezés élmény, művészet. Ezt pedig mindenki máshogy érti, máshogy szereti, máshogy fogadja be. Éppen ezért annyiban maradunk, hogy nálunk ananász nincs a pizzán, másnál azonban nyugodtan lehet.

Ha így ízlik, egészségedre váljék! A lényeg, hogy a közös szenvedélyünkről van szó: a pizzáról.

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.