Az olasz pizza recept titka

Miért érezzük úgy, hogy Olaszországban finomabb a pizza? Miért nem tudjuk otthon, házilag elkészíteni az igazi olasz pizzát? Mutatjuk mit rejt az igazi olasz pizza recept!

Egy igazi olasz pizza receptjének titka abban rejlik, hogy az alapanyagok frissek és természetesen minőségiek. Ezen kívül pedig az elkészítési mód is rendkívül fontos, hiszen az olasz pizza nemcsak egy egyszerű étel, hanem az olasz kultúra része, így az alapanyagok kiválasztása és az elkészítési folyamat is megfelelő odafigyeléssel történik!

Egy tökéletes olasz pizzához 5 különböző feltételnek kell teljesülnie: tészta, szósz, sajt, feltét, szakács

Pizza tészta

A megszokott, jó vastagon megpakolt pizzákhoz képest az olasz pizza teljesen más. Könnyű, ropogós, vékony és nem utolsó sorban finomabb is. A megfelelő pizzatészta elkészítése akár évek munkája is lehet, hiszen meg kell tanulni csuklóval gyúrni a lágy tésztát, forgatva a tenyér között, hogy mindenhol egyenletes vékony réteg alakuljon ki.

Ráadásul az autentikus olasz pizzákhoz speciális olasz pizzaliszt szükséges. 

A Donna Mammánál a liszt egyenesen Torinóból érkezik. 

liszt

Hogyan alakult ki a liszt gyártása?

A liszt gabonaőrléssel nyert értékes termék, és az ember által használt első élelmiszer. Az első civilizáció, amely búzát őrölt, a rómaiak voltak, akik kúpos malmokat használtak, amelyet lovak, szamarak hajtottak. Végül olyan vízimalmokat hoztak létre, amelyek folyamatosan és sokkal nagyobb mennyiségben őrölték a lisztet. A vízimalmok lassan Európa-szerte elterjedtek, így a liszt már sokkal finomabb volt, de még mindig nem hasonlított a ma használt liszthez. Ez azt jelentette, hogy a molnárok gondosan szitálták és többször őrölték a búzát. 

A 18. század végén már a sütőpor is megjelent, így nem kellett csak az élesztőre hagyatkozniuk. A következő években feltalálták a gőzmalmokat, majd hengermalmokat hoztak létre. A technológia fejlődésének köszönhetően folyamatosan fejlesztették és tökéletesítették őket, így gyorsan elérhetővé vált a fehér liszt.

Ma a liszt őrlése teljesen automatizált ipari folyamat. A búzát megtisztítják az esetleges szennyeződésektől, mielőtt egy hengermalomba öntik, amely lebontja a gabonát, és többször kiszitálja a csírát és a korpát, amíg csak tiszta fehér liszt marad. A teljes kiőrlésű lisztek esetében az eljárás általában ugyanaz – a csírát és a korpát egyszerűen visszahelyezik az őrlés után. Olyan hatalmas méretekben készül, hogy a liszt folyamatosan elérhetővé vált, nagyon megfizethető és különböző erősségűek a különféle sütéshez.

Mivel napjainkban sokféle liszt létezik, az első alkalommal nehéz lehet eldönteni, hogy melyiket használjuk.

Egy közepesen magas gluténtartalmú fehér kenyérlisztről van szó, amelyet finomra őrölnek. Leggyakrabban a nápolyi pizzához használják. A nápolyi pizzastílus célja a ropogós kéreg, amely puha, nedves belsővel rendelkezik. Az ilyen típusú liszt használata a sütővel együtt segít elérni ezt. A lisztet nápolyi stílusú pizza készítéshez tervezték, olyan tulajdonságokkal, mint az optimális vízfelvétel és barnulás. Ezek a pizzák 1-2 perc alatt megsülnek.

Mi a különbség a kenyérliszt és a pizzaliszt között?

Az olasz pizzasütés szempontjából a lisztek különbségei kiemelkedően fontosak lehetnek, mivel az olasz pizza hagyományosan vékony és ropogós tésztával készül. Az autentikus pizzakészítés során általában olyan lisztet használnak, amely alacsonyabb fehérjetartalommal és alacsonyabb gluténtartalommal rendelkezik, mint a tipikus kenyérliszt.

A pizzatészta célja az, hogy vékony, könnyű legyen, és a pizzaliszt segít ezt elérni. Az alacsonyabb fehérjetartalom miatt a tészta könnyebb és levegősebb marad. Az alacsonyabb gluténtartalomnak köszönhetően pedig nem fejlődik ki olyan erős és rugalmas gluténháló, ami a kenyértésztában szükséges lenne. Ennek eredményeként az olasz pizza tészta könnyen lehet ropogós és könnyed, ami az olasz pizzák jellegzetessége.

Tehát az olasz pizzaliszt (tipo 00 liszt) általában a pizzakészítéshez ajánlott, mivel megfelelő textúrát és ízt biztosít a vékony tészta elkészítéséhez.

Magyarországon kapható pizzalisztek például:

  • Nagyi titka Pizzaliszt 00 típusú
  • Gyermelyi Pizzaliszt 00 típusú
  • Naturmind Pizzaliszt
  • Mulino Caputo Pizzaliszt 00
  • Molino Spadoni 00

Szósz

Az autentikus olasz pizzák alapja a hagyományos ízvilágú paradicsomszósz, amit egyáltalán nem főznek meg!

A sütő melege majd megfőzi a paradicsomot, de ha előfőzzük a szószt, akkor a magas hőfok elnyomhatja az ízeket. 

A paradicsom alapú pizzákhoz eredetvédett olasz San Marzano paradicsomot használunk, amely a Vezúv déli oldalán terem, Campania régióban.

Sajt

Az olasz pizza egyik fő eleme a sajt, amely különleges textúrát kölcsönöz a pizzának. A sajt minőségét illetően sincs kompromisszum! Az alacsony minőség a pizza ízét is elronthatja!

Mozzarellánk Olaszországból, eredetvédett bivalymozzarellánk Olaszország Campania régiójából érkezik.

Feltétek

A feltétek fogják teljessé tenni a pizzát! Egy hagyományos olasz pizzához csak néhány friss bazsalikomlevél szükséges. A típustól függően azonban kerülhet rá oregánó, articsóka, szalámi, sonka, olajbogyó. Ezeken kívül pedig akár hagyma, gomba, padlizsán, parmezán, tonhal vagy szalonna is díszítheti!

Szakács

A tökéletes pizzánk nem készülhetne el a pizzaszakács nélkül, aki tapasztalataival, szakértelmével hozzájárul a tökéletes pizza megvalósításához.

Látogass el a Donna Mammába és kóstolj meg egy igazi nápolyi pizzát!

Tetszett a bejegyzÉsÜnk?

Oszd meg Facebook-on
Oszd meg Twitter-en
Oszd meg LinkedIN-en
Oszd meg Pinterest-en

Don't call us.
we will coconut
you!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.