Úgy hiszem mindenki ismeri a mondást: Ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másképp a pizza világában sem.

Rengetegen szeretik a pizzát, és azt hihetnénk, hogy talán mindegyik ugyanolyan. Azonban, ha közelebbről megnézzük a dolgokat, akkor kiderül, hogy számos különbség lehet az egyes fajtái között.

Vizsgáljuk meg, hogyan térnek el egymástól kedvenc ételeink!

Az egyik legfontosabb különbség az alapanyagokban rejlik. A legtöbb pizzához használt alapanyagok majdnem ugyanazok. Mint a tészta, paradicsomos szósz, a mozzarella sajt és a fűszerek.

Azonban az alapanyagok minősége és azok aránya jelentősen befolyásolhatja az ízét és a minőségét, ráadásul a pizza típusát is.

Egy másik fontos tényező a pizza sütési módja és tésztája. A pizzatészta készítése hosszabb időt vesz igénybe, nyújtása is speciális technikákat igényel.

Az autentikus pizzához például egy különleges típusú lisztet használunk, amelyet „00” lisztként emlegetnek. Ez a liszt finomabb, szemcséi kisebbek, és így a tésztája is lágyabb és szaftosabb lesz.

Mi a helyzet a feltéttel?

Vannak bizony feltétek, amik elképzelhetetlenek lehetnek egy-egy ország gasztronómiai kínálatában.

Adunk egy tippet. Ne próbálj meg olasz pizzériában ananászt, csirkét vagy ketchupot kérni, mert valószínűleg a következőt fogod hallani:

Oh mio Dio!

A hagyományos nápolyi pizza általában egyszerűbb, kevesebb feltéttel rendelkezik, mint a más típusú pizzák. Magával hordozza a mediterrán konyha különlegességeit, mint a bivalytejes mozzarella, a pármai sonka, a szardella vagy a spianata szalámi.

Jó-jó, és a többi pizza?

Természetesen nem csak az autentikus nápolyi pizza létezik a világon, hanem számos más típusú pizza is, amik igen eltérőek kedvencünktől.

Az olasz pizzán kívül is számos más országban készítik a saját változataikat.

Íme, néhány példa a világ különböző tájairól:

Megvan a kép, ahogy egy amerikai filmben épp pizzát esznek?

Vastag pizzatészta, csucsogós, mindenféle feltét. Nem éppen egy nápolyi, igaz?

Gondoltad volna, hogy a franciáknak is saját pizzastílusuk van?

Iszonyú vékony tészta, különös feltétek.

A keleti ízvilág és a pizza?

Nem hóbort! A japánoknál igazán egyedi pizzákkal találkozhatunk.

Utazzunk tengerentúlra!

Szerintem mindenki egyre gondol a kulináris világban ha azt mondom: Mexikó.

Vissza az alapokhoz:

Ha Te az autentikus konyhára, a friss, eredeti olasz alapanyagokra és ízekre vagy kíváncsi, érdemes kipróbálnod a pizzériánkban készült, AVPN által elismert nápolyi pizzákat.

Hadd adjunk egy kis ízelítőt. Nézd ki előre, melyik pizzánkkal nyűgözhetünk le!

Katt ide

Összegzésképp:

Minden országban van valami sajátos egyedisége, amit gasztronómiájukban is megmutatnak. Jellegzetes ízvilágukkal könnyen beazonosítható egy-egy kultúra pizzája.

Van amelyik sokoldalúságával, van amelyik harmonikus egyszerűségével vesz le minket a lábunkról. A pizzák világa az, ahol mindenki megtalálja a saját gusztusát.